25 Temmuz 2009 Cumartesi

Çift Camlarda Ses Gelmiyor




Çift camların iki tarafındakilerinin en az birinin suçlu olması gerekirken, her iki tarafında suçsuz olduğu gerçeğini bile bile gidipte içerdekini suçluymuş gibi ziyaret etmek insanı ne kadar tuhaf hissetirirmiş meğer, ne yapacağını ne söyleyeceğini bilemezmiş insan. Karşıdakini avutacak sözleri bile bulmakta zorlanırmış insan. Söylenene göre telefon ahizesini kulağına götürüpte iki kat kalın camın arkasından konuşmanın verdiği şaşkınlık yetmiyormuş gibi birde içerdekini avutmaya çalışmak ne kadarda boş bir uğraşa dönermiş. İşin komik yanı bunun herkes farkında olmasına rağmen kimse vazgeçmezmiş bu sevdasından. Çünkü insanı iyi hissetirecek tek seçenek buymuş; ister umutlu olsun isterse çokça umutsuz olsun durum.


Tutuklamadan daha önceden hazırlanmış bir iddianamenin yaklaşık 45 gün boyunca ilçeden merkeze gelmesi sürüyorsa davanın geriye kalan süreci ne kadar sürer siz düşünün. Her yılın Temmuz ayı sonunda bir aylık keyif tatilleri var birde bu adamların onuda hesaba katın lütfen. Bir de aylarca hatta yıllarca sırf iddianamenin hazırlanmasını bekleyip neyle suçlandığının bilmeden yatan kurbanları hesaba katın lütfen. Olaya hangi tarafından bakılırsa bakılsın ne kadar bozuk bir sistemin sessiz tanıkları olduğumuz gerçeğini ancak başına gelince anlıyor insan.


Çift camlarda ses gelmemesi meselesine gelince önceleri telefonun olmadığı zamanlarda çift camın iki tarafına birbirinden uzak mesafede açılan iki küçük deliğin arasından konuşurmuş insanlar. Daha doğrusu seslerini birbirlerine duyuramadıkları için bağrışırlarmış. Abdullah Papur’un bu şarkısını küçükken dinlete dinlete ezberletmişlerdi bize. O zamanlar ne anlama gediğinin farkında değildik, sonra büyüyünce bu şarkıyı her dinlediğimizde ya da adını her zikredişimizde kahkahalarda gülmeye başladık. Zira bu müzik türü bize artık çok uzak geliyordu ve şu an olsa asla yaşamak isteyemeceğimiz bir hayatı anlatıyordu. Şarkının gerçekleştiği mekana ziyaret edenlerden duyduklarım sonrası düşünüyorumda bu şarkıyı yazmak gereği duyan Papur keşke duygularını daha değişik bir şekilde ifade etseymiş. Şarkının anlattığı olay zor bir durumu anlatsada dinlenildiğinde "Bu ne ya!" dedirtiyor insana. İnsanı güldürmekten başka bir işe yaramıyor halen bu şarkı. Camlarda nedir yani camlardan varken?