16 Eylül 2010 Perşembe

Allemagne 2

Kombi 6000 euro, şömine 7000 euro. Üstelik devletten 3500 euroya kadar olan kısmını geri alma şansı. Türk televizyonlarından birinin Avrupa versiyonunda yayınlanan bu garip reklam kafamı bir hayli yormuştu. Aslında bu reklam bizimkilerin Almanya'nın nesi güzel, niye orda kalıyorsunuz sorusuna verdikleri Almanya'nın sosyal hakları çok güzel cevabının ne derece saptırılmış olduğunun bir göstergesiydi. Sistemin ne kadar kusursuz işlediğini her seferinde dile getirmekten kaçınmayan Almanya'nın modern köleleri bu kez sosyal haklarımız var diyerek devleti bir güzel soyarak hırsızlığı meşru kılmışlardı.


Tuhaflıklar o kadar fazlaydı ki hangisine sinirlenip hangisine güleceğimi tam kestirememiştim. Bocaladıkları açıktan belli olan çocuklar ilk gözüme çarpanlardandı. Sorduğunuz sorulara genelde cevap veremeyen, vermek istediğinde de konuşmaları birden Almancaya kaçan sonrada suratınıza bön bön bakan çocuklar bu işin en masum kurbanlarıydı. Avrupa'nın belki de özgüvenleri en yüksek olan milleti olan Almanların çocukları ve gençleriyle karşılaştırdığımızda bizimkilerin ordaki davranışlarının ne derece sırıttığının resmini anlatmaya inanın kelimeler yetersiz kalır... Bir not olarak ekleyelim başarılarına göre öğrencilerin üç gruba ayrıldığı bu ülkede sistemin en alt seviyesinde Türkiye'den gidenlerin çoğunlukta olması pekte şaşırtıcı olmasa gerek.


Almanya'da ki gurbetçilerden birine "Nasılsın?" "Ne yapıyorsun?" sorusunu sorduğunuzda alabileceğiniz en sıradan cevaplardan biri de "Bizimde durumumuz hiç iyi değil ki!" diye başlayan ve en baştan sinirlerinizi bozan Almanca kelimelerle dolu anlamsız konuşmalar. Sözde sistemde akla gelmez bir faila yapıldığı için kontoları kitlenmişti. Böyle olunca erkenden ucuza uçak bileti alamamışlardı. Bu yüzden bilet fiyatları dopul olmuştu. Üstüne birde işyerinden yeterli frei alamayınca şimdi bu adamlar nasıl Türkiye'ye gelip izin yapacaklardı. İyisi mi gidip kaufta 40 euro ya inmiş spor ayakkabıları alsınlar. Şansları varsa Türkiye'den dönüşte birkaç kilo tulum peyniri getirebilirlerdi belki...

Tuhaflıklar ülkesine yaptığım bu ilk ve son ziyarette kendi payıma umduğumu fazlasıyla bulmuştum. Zorunlu kalınmadıkça gidilmemesi gereken ülkelerin ilk sırasındaki yerini sağlamlaştıran Almanya'nın kayda değer gezecek yerlerinin fazlaca olmayışını da ayrıca sinir bozucu ikinci bir not olarak ekleyeyim.

Read more...