14 Şubat 2010 Pazar

Belçika: Vize İşkencesi

Dünya’nın en zor vize veren ülkesi neresi diye bir araştırma yapılsa herhalde en başlarda Belçika’nın da adı olurdu. Yaklaşık 2 ay süren uzun bir maratonun ardından benim o küçücük ülkelerine teşrif etmemde bir sakınca görmeyen bu muhterem insanları bir kez daha huzurunuzda öpüyorum. Gelelim Erasmus vizesi için belgeleri toplarken ve değerlendirme sürecinde yaşadığım işkenceye.

Belgeleri toplamaya başlamadan önce ilk yapılması gereken pasaport çıkartmak. Genelde1 yıl süreyle çıkan bu pasaportlar IKS’den (Innovative Key Solutions – Konsolosluk adına belge toplama işini yapan şirkettir.) telefonla randevu alınırken başvuru tarihinden sonra 1 yıl geçerliliği olmalı şeklinde söylense de sizler ne dediğini bilmeyen bu insanlara inanıp sakın para verip pasaportunuzu tekrardan uzatmayın. Bunu konsolosluk sorun yapmıyor. Mümkünse IKS’yi de fazla dikkate almayın kendiniz araştırıp ona göre karar verin. Onların verdiği bütün bilgiler zaten hali hazırda Belçika Konsolosluğu’nun sayfasında yazmakta.

Önce belgeleri toplayabilir sonra IKS’den belgeleri teslim için randevu alabilir; ya da önce randevu alabilir randevu tarihine kadar belgelerinizi toplayabilirsiniz. Ancak belgelerin toplanması genelde zaman aldığından randevu almadan toplamaya başlamak daha kolay oluyor. IKS’yi aradığınızda sizden istenen öncelikle kredi kartı bilgileriniz. 45 ytl’lik IKS’nin bu merhaba kesintisinden sonra sizden gideceğiniz üniversitenin bir devlet üniversitesi mi yoksa özel bir üniversite olduğu sorulmakta. Ne fark eder diye sorduğum telefondaki kişi istenen belgelerin tamamen farklı olduğunu bu yüzden bu bilginin mutlaka gerekli olduğunu söyledi. Sanırım okul eğer özel üniversite ise konsoloslukla mülakat ve oraya gidiş amacınızı isteyen yazı isteniyormuş. Ancak devlet üniversiteleri için böyle bir şey istenmiyor. Bana başvuru numara mı veren telefondaki kişi bu bilgiyi edindikten sonra tekrar aramamı söyledi. Üniversitenin web sitesini baştan aşağı taramama rağmen bununla ilgili bir bilgi bulamadım. Ancak sağ olsunlar karşı tarafa attığım mail hemen cevaplandı ve üniversitenin devlete ait olduğu bilgisine ulaştım. Tekrardan aradığım IKS bana istenen belgeleri bana bir güzel sayıp randevu tarihini söyledi. İşkence başlayabilirdi öyleyse.

En kolayı belki de başvuru formu. Bundan 2 adet isteniyor Belçika dillerinden birinde ya da İngilizce olarak da doldurabiliyorsunuz. 2 adet fotoğrafınızı da bu forma yapıştırıyorsunuz. 1 tane fotoğrafta ne olur ne olmaz diye istiyorlar bununda arkasına adınızı soyadınızı yazıp veriyorsunuz.

En önemlilerinden olan edinilmesi zaman alan belgede sıra. Karşı okuldan o okula kabul edildiğinizi ve herhangi bir öğrenim ücreti ödemeyeceğinizi belirten bir yazı. Yani kabul belgesinin aslı. Bu yazıyı ne kadar erken isterseniz o kadar iyi. Haliyle Belçika’dan postayla elinize ulaşması bayağı zaman alıyor.

En çok uğraştıran işleme geldi sıra garantörlük kağıtları. Konsolosluk ülkelerinde yaşayabilmeniz için aylık en az 531€ luk (2009 yılı için) bir geliriniz olduğunu ispatlamanızı istiyor. Zaten 500€ luk kısmını Avrupa Birliği karşılıyor bu paranın diyebilirsiniz. Öylede zaten. Erasmus ofisinizden size verilecek olan bu belgede erasmus öğrencisi olduğunuz ve aylık 500€ burs aldığınız yazmalı. Alabiliyorsanız bu belgeyi İngilizce almanızı öneririm. Zira İstanbul’daki konsolosluk bütün belgeleri İngilizce ya da Belçika dillerinden birinde istemekte. Belgeleri tercüme etme işini birazdan detaylarıyla açıklayacağımdan şimdilik bu konuya ara verelim. Peki geriye kalan 31€ ne olacak diye merak ediyorsanız işte cevabı: Bu 31€ için genelde herkes garantör buluyor. Ancak benden önce giden arkadaşlar bu işi KYK’dan aldıkları burs ya da kredileri göstererek halletmişler. Ben bunların hiçbirini almadığım için mecburen garantör bulmak zorunda kaldım. Öncelikle siz sormadıkça kimse size garantörün aylık geliri olması gerektiğini söylemiyor. Zaten bu koşulu sağladığınızda vizeniz cepte demektir. Ancak bendeniz bu konuda bir bilgi sahibi olmadığım ve bilgilendirilmediğim için bunların istediği aylık gelire sahip birilerini bulamadım. Sonuçta bu bana vizeyi 1,5 ay sonra almama mal oldu. Konsolosluk garantör olan kişinin eğer yalnız yaşıyorsa aylık 750€ kazanması gerektiğini, yaşamıyorsa bakmakla yükümlü olduğu her birey için 150€ fazladan kazanması gerektiğini ve üstüne de size garantör olduğu 531€ yu kazanması gerektiğini söylüyor. Yani 2 çocuğu olan ve eşi çalışmayan bir garantör bulursanız garantörünüzün her ay en az 750+(150*3)+531= 1731€ kazanması gerekiyor. Garantörünüzden son 3 aylık maaş fişleri, ne işte kaç yıldır çalıştığını belirten bir yazı ve bir adet nüfus kayıt örneğini istemekteler. İstenen belgeler arasında her ne kadar son yıla ait gelir beyan belgesi diye bir belgede yazsa konsolosluğa gittiğimizdeki beyefendi bunun gerekli olmadığını maaş fişlerinin yeterli olduğunu söyledi. Garantörünüzle birlikte belgeleri IKS’ye teslim etmeden birkaç gün önce konsolosluğa gidip kapıdaki bekçiden Garantörlük Formu isteyip, sonra doldurup konsolosluk görevlisinin önünde garantörünüze imzalatmanız gerekiyor. 21-22 tl civarı da bir işlem parası ödüyorsunuz burada. Size bu belgenin fotokopisini veriyorlar. Orjinali ise randevu tarihinde IKS’de ortaya çıkıyor. Garantörden istenen bütün belgeleri ve ayrıca burs belgenizi yeminli tercümandan tercüme ettirip, sonra bu belgeleri noterden onaylatıp, son alarak noterin bağlı bulunduğu kaymakamlıktan apostil kaşesi vurdurmanız isteniyor. Tercümanların en ucuzu sayfasını 15-20 tl arasında çeviriyor. Noter ise sayfa başına 40-50 tl arası para alıyor. 3 adet maaş fişi, 1 adet çalışma türünü belirten yazı, 1 adet nüfus kayıt örneği ve burs belgeniz size yaklaşık 300 ile 400 tl arası bir rakama patlıyor.

Bir diğer istenen tuhaf belge ise Yabancı Dilde İyi Hal Kağıdı. Yani tam türkçesiyle Adli Sicil Kaydınızın ingilizcesi. Bu belgenin ingilizcesini Türkiye’de bir tek Ankara’daki Adli Sicil Müdürlüğü veriyor. Ancak illa ki gidip buradan almanız gerekmiyor. Alacağınız Türkçe Sicil Belgenizi öncelikle aslını aldığınız adliyeden apostil kaşesi vurdurun.(Bu gereklimi tam olarak bilmiyorum ama ben yaptırdım.) Sonra tercümandan tercüme ettirip noter onayını alıp kaymakamlıktan apostil kaşesi. Trink 70 tl daha.

Soygunun son ayağında sağlık raporu var. Konsolosluğumuz öyle her yerin verdiği sağlık raporunu kabul etmiyor. Benim anlaşmalı olduğum doktorlardan alabilirsiniz diyor. İstanbul için 2 alternatif bulunuyor. Bunlardan biri Alman Hastanesinde çalışan yabancı bir doktor. Raporu Alman Hastanesinden almak 500-600 tl gibi bir paraya mal oluyormuş. Ben biraz daha ekonomik olsun diye Kadıköy Moda’da ikamet eden doktorumuzu seçtim. Eksik olmasın öğrenciye yaptığı indirim sayesinde 350 tl karşılığında raporu verdi bize.Fiyatın fazla olduğunu söylediğiniz de bir de marifetmiş gibi bu fiyatın Tabipler Odasının bildirdiği rakamın altında diye nutuk çekiyor. Fiyatı Tabipler Odası mı yoksa Sağlık Bakanlığı belirler orasını siz düşünün. Bunca işlemden gına geldiğinden dolayı daha fazla uğraşmadım bu adamla. Size birkaç soru sorup, steteskopuyla vücudunuzun orasını burasını dinledikten sonra, kulak ve dişlerinizi kontrol ediyor. Canınızı bayağı bir acıtarak bayağı bir kanınızı aldıktan sonra sizi Boğa Heykelinin oradaki Görüntüleme Merkezine gönderip röntgeninizi çektiriyor. Sonra 1-2 gün sonra gelip raporunuzu alıyorsunuz.

Bunların dışında bütün belgelerin eksiksiz 2 şer tane fotokopisini çektirmeniz gerekiyor. Böylece teslim etmeniz belgeler kocaman bir dosyaya ulaşıyor. Teslim günü IKS’ye evrakları teslim ederken sizden UPS hizmetlerinden yararlanmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Eğer isterseniz 15 tl gibi bir rakamda buna ödüyorsunuz. Ancak giderken yanınızda 1 adet A4 boyutunda zarf götürürseniz buna gerek kalmıyor. Üstelik bu UPS'le vizeniz çıktıktan sonra Pasaportunuzun elinize ulaştırılması 5-10 günü buluyor. En mantıklısı giderken zarf götürüp sonucu da elden almak.

Bütün bu belgeleriniz tam ise ve onların istediği kriterlerde ise (özellikle garantörün kazancı) vize 3 gün içinde çıkıyor. Ben garantörün maaşı yetersiz olduğu için belgelerin tesliminden birkaç gün sonra IKS tarafından arandım. Garantörünüzün kazancı yetersiz ya yeni bir garantör bulun ya da başka garantör bulamayacağınıza dair bir yazı yazıp bize getirin dediler. Aynı işkenceyi tekrardan çekemedim rest çekip daha başka garantörüm yok dedim ve yazıyı ertesi gün IKS’ye verdim. Artık hiçbir şey umurumda değildi. Red verirlerse hemen verirler. Vermezlerse de birkaç hafta içinde çıkar diye umut etmiştim. Tam 1,5 ay boyunca IKS’nin sayfasında “Dosyanız karar için Brüksel’e gönderildi.” yazısından başka bir bilgi alamadım ne IKS’den ne de konsolosluktan. Sonuç olarak okulumun açılmasına 3-4 gün kala arayarak vizemin çıktığını söylediler.

Bütün bunlardan çıkardığım sonuç vizeye başvurmak için en uygun yerin İzmir olduğu. İzmir’den başvuranlara Ankara Konsolosluğu bakıyor. Ankara’da ki konsolosluk belgelerin tercümesini istemiyor. Bu da 450-500 tl masraftan kurtulmak demek. Ayrıca İzmir'deki doktor yalnızca 80-100 tl civarı muayene ücreti alıyormuş. Buradan da 250 tl civarı bir masraftan kurtuluyorsunuz. Eğer imkanınız varsa ikametgahınızı İzmir’e aldırıp buradan başvurun. Ben yapmadım çokta pişman oldum. Bu parayı İzmir’de ve Ankara’da yolda gidip gelirken harcayın daha iyi. En azından içiniz acımayacaktır. Zorunlu olmadıkça Avrupa’ya ziyaretlerinizde Belçika vizeye başvuracağınız son ülke olsun. Başka ülkeye (Fransa, Hollanda...) başvuruda bulunup oradan Belçika’ya geçin. Erasmus için böyle bir şey söz konusu değil tabi.

Read more...