19 Ocak 2010 Salı

19 Ocak'ta Ne Olmuştu?



Sorunun cevabını biliyor olduğumuzu zannetsekte sorunun muhataplarının bizden istediği 19 Ocak'ta Hrant Dink'in gerçekte nasıl ve kimler tarafından öldürüldüğüydü. Gerek ölmeden önce gerekse öldükten sonra olayın devlet tarafında nasıl cereyan ettiğini daha iyi anlayabilmemiz için açılan 19ocak.org sayfasında yazılanlar aslında son 40-50 yıldır alışık olduğumuz bir senaryoyu değişik bir biçimde anlatıyor bizlere.

Olayın başlangıcı Şubat 2004'e kadar uzanıyor. 6 Şubat tarihli Agos gazetesinde Sabiha Gökçen'in (bknz. Üç Maymunlar) aslında bir Ermeni çocuğu olduğu yazılınca, önce hep bir ağızdan gazeteler, sonra Genelkurmay buna tepki göstermiş, bunlarda yetmezmiş gibi Dink İstanbul Valiliği'ne çağrılarak 2 istihbarat görevlisi ve Vali yardımcısı tarafından açıkça tehdit edilmiş. Dava sürecinde bu 2 istihbaratçının kim olduğu mahkeme tarafından İstanbul Valiliği'ne sorulmuş ancak valilik buna cevap verememiş, mahkeme ise valiliğin veremediği bu cevabı yeterli bularak tekrardan sorulmasına gerek görmemişti. Sonları bu kişilerden birinin Ergenekon'da adı geçen Ö.Y. olduğu ve bu görüşmeden Vali Güler'in ve dönemin içişleri bakanı Abdulkadir Aksu'nun haberi olduğu ortaya çıkacaktı.

Olayın ikinci bölümünde Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve tetiği çeken Ogün Samast anlatılıyor. Yasin Hayal denilen adamın cinayet gününe kadar telefonlarının dinlenildiğini itiraf eden Trabzon Emniyetinin cinayeti işleyeceğini aylar öncesinden söyleyen Hayal'i neden durdurma gereği duymadığını, bunu geçelim jandarmanın ne amaçla Hayal'le görüşerek onun hakkında ileride iyi işler yapacak bu çocuk yapacak şeklinde bahsetmesi açıklanabilir cinsten değil.

2004'ten 2007'ye kadar Dink hakkında 301'den açılan onlarca dava, bu davalarda uğradığı onca saldırı, gazetelerde yazılan aşağılayıcı yazılar ve Dink'in aldığı yüzlerce küfür ve ölüm mesajı tetiğinin çok önceden çekildiği gerçeğini gözler önüne seriyor. Dink'e göre -bazılarının sözde dediği- 1915-1918 arası ortalıktan kaybolan ve bir daha da kendilerinden haber alınamayan yüz binlerce Ermeni katledilmişti. Yine aynı Dink Ermenilerin kurtuluş yolunun Türklerle uğraşmamak olduğu görüşündeydi. Altı delinmiş ayakkabısıyla bu resminin çekilmesine de bu görüşleri sebep olmuştu. Bunu yapanların bugün Ergenekon'un baş aktörleri olmasına şaşırmıyor oluşumuz bu filmi daha öncede izlediğimizden kaynaklanıyor. Sonuç olarak bugün hala bu soruyu her sorduğumuzda eğer hiçbir şey düşünemiyor ya da kafamızda hiçbir şey belirmiyorsa o zaman anlayıncaya kadar sormakta fayda var.

19 Ocak'ta Ne Olmuştu?

Read more...