27 Ekim 2009 Salı

Çizgisi Belirsiz Sosyalistler (Ç.B.S.)


Ç.B.S. yani Çizgisi Belirsiz Sosyalistler olrak bahsediliyordu Kazım Öz’ün Bahoz(Fırtına) filminde o dönemin solcularından. Onların bile bu kadar hedeften şaştığını zannetmiyorum. Zira küçükken solcu denildiğinde kafamda bambaşka bir imajı vardı  bu adamların. Bunda yaptıkları daha doğrusu yapmak isteyipte yapamadıklarının katkısı vardı kuşkusuz. Ama bugün dünyadaki sol kavramının gerileyişine paralel ama biraz tuhaf değişen ülkemizdeki sol en sonunda günümüz gelişmelerininde katkısıyla böyle tuhaf bir resmi gözler önüne seriyor. 


Read more...

3 Ekim 2009 Cumartesi

Zamska

Türkülerimizi ya da Halk Müziğini yeni bir formda yapalım ve adını da Özgün Müzik diye koyalım diyenlerin ortaya çıkardığı bir müzik vardı zamanında. Bu müzik türü sonraları ismin tuhaflığını farkeden müzisyenler tarafından adı Protest Müzik olarak değiştirilerek literatüre koyulmuştu. Tıpkı Özgün Müzik yapanların mantığıyla bir kısımda türkülerimizi gitarla çalıp söyleyelim sevdasına girişmiş ve buna da Anadolu Rock diye bir de bütünleştirici bir isim koymuştu. Hatta ve hatta saçı uzun ve kafasının ortası kel bir amcamız "Amerika'da Rock Müzik çıktı hemen ertesinde ben aldım Türkiye'ye getirdim." diyerek Rock Müziğini kendisinin Türkiye'ye getirdiğini iddia etmiş ancak söylediği ve kendisine ait olmayan şarkıların aslında Amerika'dan gelmesi gereken rock müzikle bir ilgisinin olmadığının farkına varamamıştı. Yıllarca ülkemizde Rock Müzik neden gelişmiyor sorularını sorarken 2000'lerde farklı bir iki şey yapan insan görünce bu kez "Türkiye de Rock Müziğin Önlenemez Yükselişi" diye büyük puntolarla başlıklar atmıştı gazete ve dergilerimiz.

İşte bu tuhaflıkların arasından sıyrılmayı başarmış ve bu tuhaf gruba asla dahil edilemeyecek bir gruptu Bulutsuzluk Özlemi. Canlı ve fişsiz etiketiyle yayınlanan "Yaşamaya Mecbursun" adlı albümleri hemen hergün birkaç kez dinlediğim albümlerden birisiydi eskiden. Şarkılarında bol bol verdiği mesajlar mı hoşuma gitti ne Nejat Yavaşoğulları'nın o tek oktav bile etmeyen sesi zamanla çok sevdiğim seslerden biri haline gelmişti erken gençlik yıllarımda.

En son 2005'te Bağdat Kafe'siyle yanıbaşımızdaki savaşa göndermeler yapmış; şarkının klibinde Nejat Yavaşoğulları'nın gitarının üzerindeki "Savaşa Hayır" yazısı Powerturk kanalı tarafından silikleştirilince kıyametler kopmuş ve sonrasında uzun bir sessizliğe bürünmüş olan grup "Zamska" adlı albümle geri dönüşü yapmış durumda. Televizyonlarda sık sık dönen "Rüzgar" adlı şarkısı son zamanlarda kulak pasına birebir gelen nadir şarkılardan birisi olmakla beraber genel olarak albümdeki rahatlatıcı hava bu sonbaharı daha huzurlu kılmaya yetmekte. Kimi kaynaklarca Türkiye'nin Rolling Stones'i olarak lanse edilen grup, ilk Türkçe sözlü alternatif rock yapan grubu olarakta nam salmış durumdadır.

Read more...